Ook leren verliezen?

Hoe je tegen winnen aankijkt, wordt voor een groot deel bepaald door hoe je tegen verliezen aankijkt en hoe je met tegenslag omgaat. Veel talenten zijn na een of meerdere tegenslagen afgehaakt en hebben nooit hun maximale top bereikt. Daarmee hebben zij opgegeven winnaars te zijn. En dat terwijl winnen zoveel meer is dan alleen een uitslag.

Als jij je beseft dat verliezen bij winnen hoort en dat het een onderdeel is van steeds beter worden, dan is verliezen iets wat er voor zorgt dat je je uitgedaagd voelt. Dat geeft dat energie om nog harder je best te doen. Je krijgt zin om nog harder en beter te trainen, want er ligt een nieuwe uitdaging. Als je echt beter wilt worden, als je bijvoorbeeld de beste wilt worden, dan moet je eerst goed begrijpen hoe leren werkt en hoe tegenslag daar deel van uit maakt.

Sommige coaches stellen dat van verliezen veel meer te leren valt dan van winnen. Ik geloof erin dat je moet snappen dat leren samen gaat met verliezen en fouten maken. Hoe je daar mee omgaat bepaalt voor een heel groot deel hoe ver je kunt komen om uiteindelijk dat doel of niveau te bereiken waar jij je zinnen op hebt gezet. Kunnen omgaan met tegenslag is een belangrijke voorwaarde om ergens heel goed in te worden.

Onder begeleiding van een coach kun je oefenen met dit thema en werken aan de mindset die je kan helpen door te zetten en fouten te zien als een onderdeel van steeds beter worden.