Stretch

Help, ik zit in de leerkuil?

Heb jij weleens dat je iets graag wilt leren of ergens beter in wilt worden? Als je begint, dan lijkt het soms bijna onmogelijk. Iets nieuws leren is niet eenvoudig en op verschillende momenten kun je het knap lastig hebben.

Iedereen die iets nieuws leert loopt in zijn eigen tempo door een soort van (leer)kuil. Je start met iets en dan lijkt het net alsof het in het begin alleen maar slechter wordt, alsof je het nooit zal kunnen. Je zelfvertrouwen, je gevoel dat je het kunt halen, zakt naar beneden. En  helemaal onder in de kuil heb je zin om het op te geven. “Het lukt je toch niet!

Learning pit

Maar dan, als je over dat muurtje in je hoofd kan klimmen, en het nogmaals probeert, misschien nog eens iemand om hulp vraagt, dan merk je vaak dat het iets beter gaat.

Het zal je genoeg vertrouwen geven om het nog eens te proberen. Stapje voor stapje, soms met wat hulp, kom je langzaam boven aan de overkant. En daarboven, aan de overkant, kijk je terug op wat je hebt geleerd en waar je stond toen je begon.

Leerkuil

Als je onthoudt dat leren zo werkt, en je begrijpt dat al die lastige gedachten horen bij iets nieuws leren, dan zul je de volgende keer waarschijnlijk makkelijker een stapje kunnen maken in je ontwikkeling.

Onthoud een paar belangrijke dingen. Zorg dat je al je talenten en kwaliteiten gebruikt. Geloof erin dat je altijd slimmer en beter kunt worden, wees niet bang om fouten te maken en heb het lef om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Onthoud dat leren stap voor stap gaat, geef dus niet op als het lastig wordt. Stel doelen en maak een goed plan.

HelpDoe je best voor dingen die jij wil bereiken en vraag hulp als dat nodig is.

Succes!