SWAG

Jouw persoonlijke groeistijl?

Vanuit het Jungle Tiger programma van TrainUgly is er een mooie term ontwikkeld die iets zegt over de wijze waarop je kunt omgaan met lastige momenten en die je helpt deze vaardigheid steeds sterker te maken. Het wordt ‘Growth Swag’ genoemd. Het laat zich wat lastig vertalen omdat het woord ‘swag’ een eigen betekenis heeft die in het Nederlands niet in een woord valt uit te leggen en staat voor stijl, autoriteit, houding en zelfverzekerdheid.

Het ontwikkelen van ‘Growth swag’ kan je helpen om een groei-mindset te ontwikkelen.

Soms gebeuren er dingen die je aan de gang kunnen krijgen, zoiets als: ‘als zij het kunnen, dan kan ik het ook’  momenten. Dit kan komen omdat je naar iets zit te kijken of iets leest over iemands prestaties, tegenslag of ontwikkeling. Deze verhalen kunnen je inspireren om zelf actie te ondernemen, uitdagingen aan te gaan en te groeien, iets wat natuurlijk geweldig is!

I did itMaar, wist je dat het nog meer gewicht aan de situatie geeft als deze inspiratie meer van binnen uit is geformuleerd en persoonlijk is. Zoiets als: ‘Als ik dit heb gedaan, dan kan ik ook dat’ type situaties.

Ik noem dit ‘Groeistijl‘.

Groeistijl is het gedrag dat past bij een diep van binnen gegroeid vertrouwen dat je kunt leren, groeien, aanpassen, problemen oplossen en een ongelofelijke weerbaarheid kunt laten zien als je tegen weerstand oploopt. Een paar weetjes over een groeistijl:

  1. Groeistijl is best lastig om te leren, je kunt het niet leren uit een boek of door naar iemand te kijken die het beheerst. Nee, je leert het door te doen, door ervaring.
  2. Je kunt het zien als een spier en hoe vaker je het traint, hoe beter en sterker het wordt.
  3. Door het te trainen merk je dat je het in allerlei nieuwe of aangepaste situaties kunt toepassen.
  4. Het helpt je enorm bij het ontwikkelen van een groei-mindset.

DCDLZHJGKWIAAls we iets nieuws aan het leren zijn wat ongelofelijk lastig is, een enorme uitdaging aangaan, een tegenslag ervaren, vallen en weer opstaan, dan wordt onze groeistijl sterker. Je kent allemaal wel iemand die iets vervelend heeft meegemaakt en die daar uiteindelijk sterker van geworden is. “Als ik dat aankan, dan is dit een peulenschil”.

Leren werkt op een zelfde wijze, het maakt niet uit wat we aan het leren zijn. We starten, we zijn er slecht in, we doen moeite, we besteden er tijd aan, we proberen nieuwe dingen, we lossen het op. En als je dat bij een bepaalde uitdaging zo hebt aangepakt, kun je dat ook bij andere, lastige, dingen.

Als je kan leren om een bal te schieten, dan kun je ook leren dansen. Als je Engels kunt leren, dan kun je ook Spaans leren. Als je goed kunt worden in een computerspel, dan kun je ook goed worden in wiskunde.

Wat kan ervoor zorgen dat we geen groeistijl ontwikkelen:

  1. Overbeschermende oudersMensen die voor ons onze problemen gaan oplossen en proberen het voor ons zo makkelijk mogelijk te maken
  2. of je verstoppen voor ervaringen die je buiten je comfortzone brengen.

Hoe kun je nog meer groeistijl ontwikkelen:

IJsberg illusieDenk een terug aan vroeger. Denk eens aan momenten waar je trots op bent, toen je jezelf moedig vond, waar je hebt laten zien dat je niet zomaar opgaf. Je zal ongetwijfeld nog tegenslag tegenkomen, groot en klein. Maar, hoe groot de tegenslag ook is, het proces van er door heen gaan is hetzelfde. “Als je dat kan, kun je dit ook”.

Comfort zoneOefen jezelf daarin, neem eens vaker een uitdaging aan. Stap eens uit je comfort zone. Leer iets nieuws. Vergeet niet dat groeistijl is net als een spier, hoe vaker je het gebruikt, hoe sterker het wordt.

Succes met het ontwikkelen en trainen van je eigen persoonlijke groeistijl!