Na een positieve evaluatie eind vorig jaar met de JO11-1 maakt LEREN WINNEN! in 2017 met een doorstart met een aansluitend traject van de ‘Winning Mindset’ bij vv Unicum bij de JO11-2.
Ook hier is het weer de opzet om met elkaar te verkennen hoe we de mentale vaardigheden die nodig zijn bij deze talentvolle sporters nog bete en gestructureerd mogelijk kunnen aanbieden.
Het traject is door LEREN WINNEN! specifiek ontwikkeld voor talentvolle jonge sporters in de onderbouw (O10-O12). Met de feedback uit de laatste pilot maken we dit leertraject weer een stukje beter en operationeel om structureel te worden ingezet binnen een jeugdvoetbalopleiding.
Het doel van het traject is om sporters een eerste kennismaking te geven met de manier waarop zij naar leren kunnen kijken en bij zichzelf en hun omgeving te leren herkennen welke leerhouding het beste bijdraagt aan het steeds beter worden in je sport. De kennis die zij opdoen zal hun helpen bij hun sport, maar ook bij andere uitdagingen zoals in schoolsituaties, bij hobby’s zoals muziek in hun privé-omgeving.
De lessen worden gegeven in teamverband en er wordt zoveel mogelijk getracht directe omgeving van de sporter bij het leertraject te betrekken. Omdat de wijze waarop jonge mensen zich een beeld over zichzelf vormen voornamelijk wordt beïnvloed door de ouders, verzorger en begeleiders (en trainers) is er er voor hen in dit traject ook een belangrijke rol weggelegd.
‘Hoe werkt leren’ en ‘hoe werkt dit bij mij’ zijn de centrale vragen die in dit traject aan de orde komen. In de lessen gaan de sporters thuis aan de slag met gerichte opdrachten en oefeningen die zij elke week in een huiswerkboekje krijgen aangeboden. Deze worden elke week kort voor de training in de kleedkamer nabesproken. Met leuke interactieve vormen worden de spelers uitgedaagd zich uit te spreken over hoe zij met leren omgaan en welke relatie zij met fouten hebben.
De huiswerkopdrachten en korte kleedkamergesprekken worden aangevuld met kleine speelse oefeningen op het veld gedurende de warming up waarin de spelers vooral worden uitgedaagd elkaar te coachen of in situaties worden geplaatst waarin zij te maken krijgen met druk of weerstand.
Deze situaties worden gebruikt om bepaalde thema’s in de opdrachten te benadrukken of toe te lichten.
In de lessen (huiswerk, kleedkamer en veld) komen de volgende elementen aan de orde:
- Hoe denk ik over mijzelf (vaste of groei-mindset)
- Waar ben ik goed in, waar voel ik mij prettig (comfortzone)
- Uitdagingen, wat vind ik lastig, waar wordt ik uitgedaagd (leerzone)
- Fouten maken en leren (hoe weet ik dat ik aan het leren ben)
- Doorzetten (leren is niet altijd leuk en vaak hard werken)
- Denken met een groei-mindset (steeds een klein stukje beter worden)
- De groei-mindset truc (kleine stapjes, zelfvertrouwen en let op je gedachten)
Na les 4 volgt een individueel gesprek waarbij de speler tot een uitdagend zelf geformuleerd doel komt waar hij of zij de aankomende periode mee aan de slag gaat. De lessen worden afgesloten met een evaluatie en de uitreiking van een certificaat.
De kinderen hebben dan geleerd:
- dat je overal beter in kunt worden
- dat je om ergens beter in te worden je veel moet oefenen
- dat in je hersenen dan verbindingen worden gemaakt
- dat dit alleen gebeurt als je ook fouten maakt en doorzet
- dat bij beter worden het in het begin vaak mis gaat en er suf uit kan zien
- hoe een groei-mindset je dan kan helpen
Net een groei-mindset hebben de sporters het lef om:
- uitdagingen makkelijk aan te gaan
- fouten te maken en te leren
- hard te werken voor je doelen
- open te staan voor kritiek
- te leren van anderen
Voor ouders en verzorgers van de deelnemers is er een uitgebreide hand-out beschikbaar die meer ingaat op de inhoud van de lessen en die tips bevat hoe ouders en begeleiders de kinderen kunnen helpen bij het herkennen en bevorderen van een groei-mindset.
Wil je meer informatie of de hand-out ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@lerenwinnen.nl.