Winnen en verliezen

Bij winnen hoort ook verliezen?

Winnen kan niet zonder verliezen. Om te groeien zul je jezelf elke keer moeten verbeteren. Verliezen is een onderdeel van dat ontwikkelen. Omdat winnen veel fijner voelt dan verliezen is dat voor sommigen soms een reden om minder gemotiveerd te raken. Het is daarom belangrijk om ook te leren hoe je moet omgaan met verlies of tegenslag.

Kon jij direct lopen toen je een baby was of praten? Nee toch, en hoe zou je het vinden als men toen gezegd had, ach laat maar hij leert het toch nooit. Nee, ze hebben je ongetwijfeld weer rechtop gezet en je het nog een keer laten proberen. Ook met praten hebben ze met veel geduld elke keer weer het juiste woordje herhaald, net zolang tot je het goed kon uitspreken.

IJsberg

Leren is namelijk niet makkelijk en vraagt inzet, hard werken en doorzetten. Vaak zie je dat niet als iemand al heel goed is in zijn vak of sport. Maar wat alle toppers steeds weer zeggen is dat ze er heel hard voor hebben moeten werken en veel fouten hebben gemaakt om te komen waar ze nu zijn. Dat winnen vraagt dus vaak een lange weg van bloed, zweet en tranen.

Fouten maken en betere tegenstanders zorgen ervoor dat je jezelf elke keer weer uitdaagt en verbetert. Leren verliezen heeft er dus alles mee te maken hoe je tegen verlies of fouten maken aan kijkt. Zie je dit als falen of dom dan zal je niet graag uitdagingen aangaan en speel je liever tegen iemand waarvan je weet dat je kunt winnen. Zie je dit echter als kans om je te ontwikkelen of een kans om sterker te worden, dan zal je jezelf ook echt ontwikkelen.

Dit betekent niet dat verliezen of fouten maken leuk is, maar als je er anders naar kunt leren kijken blijf je gemotiveerder en weet je waarvoor je het doet.

Zoals je vaak op het veld je techniek traint of je inzicht in spelsituaties, is het ook belangrijk om je houding ten opzichte van uitdagingen en tegenslag te trainen. Door beter te worden in hoe je met deze situaties omgaat, kun je meer uit je sport of werk halen. En het wordt er leuker van!

Zoek je hier hulp bij, zou je je kind graag met deze manier van denken willen laten kennismaken, of ken je iemand die hier graag meer van wil weten, zoek dan even contact met mij. Ik vertel je er graag meer over.